Wassen en strijken van overhemden

Wassen en strijken van overhemden: begin met het goed lezen van het label

Het eerste wat je moet doen bij het wassen en strijken is goed het label lezen in het overhemd. Het is heel belangrijk om dit te doen voordat je de overhemden gaat wassen. Op het label staat namelijk precies aangegeven op hoeveel graden je het overhemd mag wassen. Natuurlijk vind je op het label ook informatie over hoe heet je het overhemd mag strijken. Stap een heb je nu gedaan. De volgende stap bij het wassen strijken van overhemden is alle knoopjes van het overhemd dichtdoen en daarna het overhemd binnenste buiten keren. Het beste is om de overhemden binnenste buiten te wassen zodat het overhemd niet kan beschadigen.

Hét non-iron label in overhemden!

Het wassen en strijken van overhemden, waar moet ik nog meer opletten?

Bij stap een heb je het label opgezocht en hierop heb je kunnen lezen op hoeveel graden je het overhemd moet wassen. In de meeste gevallen is dat dertig graden maar sommige overhemden mag je ook best op veertig graden wassen. Een heel erg bezweet overhemd zal je wellicht toch iets warmer moeten wassen, maar dan moet je wel uitkijken dat het overhemd niet gaat krimpen of eventueel gaat verkleuren in de was. Als je de overhemden op dertig graden wast, dan heb je veel minder kans dat je overhemd beschadigd in de was. Daarnaast is het van belang dat je wel de overhemden goed op kleur sorteert. De witte en lichte overhemden doe je bij elkaar in een was. Voor de zwarte overhemden doe je weer een aparte was en dat geldt ook voor de overige bonte kleuren. Voor iedere kleur categorie heb je ook weer speciale wasmiddelen. Ga je de zwarte overhemden wassen dan gebruik je een wasmiddel dat speciaal is voor zwarte kleding. Wil je de overige gekleurde overhemden gaan wassen dan heb je een bontwasmiddel nodig. Mocht je bang zijn dat er iets mis gaat met de kleuren tijdens het wassen, doe er dan een anti kleur doorloop doekje bij.

 

Na het wassen gaan we de overhemden mooi glad strijken

De overhemden zijn gewassen en droog, dan is het nu tijd om de overhemden mooi strak en glad te strijken. Kijk voor de zekerheid eerst nog even op het label in het overhemd. Hier staat namelijk op hoe heet je het overhemd kunt strijken. Er zijn ook overhemden die je helemaal niet mag strijken. Daarom is het heel belangrijk om het label nog een keer goed te lezen voor dat je gaat strijken. Op die manier voorkom je dat je overhemd flink beschadigd raakt tijdens het strijken. Leg het overhemd zo plat en strak mogelijk neer op je strijkplank. Stel je strijkijzer goed in op de juiste tekens, temperatuur of programma. Je strijkt ieder overhemd binnenste buiten om je overhemd zo goed mogelijk te beschermen. Het eerste wat je gaat strijken is het schoudergedeelte en vervolgens de kraag. Daarna ga je door met de mouwen. Als laatste doe je het voor en achterpand van het overhemd. Krijg je sommige kreukels en vouwen er niet zo goed uitgestreken? Dan kun je hier eventueel ook nog een strijkspray voor gebruiken.

 

Na het wassen en strijken van overhemden, kun je deze gaan ophangen of opvouwen

Na het strijken is het overhemd als het goed is heerlijk schoon en vrij van kreukels en mooi glad gestreken. Je kan de overhemden op twee manieren in de garderobe kast opbergen. Je kunt de overhemden ophangen of opvouwen. Het beste is eigenlijk om de gestreken overhemden netjes op te hangen. Op die manier heb je de minste kans op kreukels en vouwen. Je kunt overhemden ook opvouwen maar de kans is dan wel groot dat als je het overhemd gaat aantrekken je toch weer even het strijkijzer moet gebruiken.