Boordmaten overhemden

Een goed overhemd kleed de man of de vrouw af

De naam overhemd is ontstaan door het feit dat we over een hemd een kledingstuk zijn gaan dragen. Het logische gevolg van het dragen van een hemd over een ander kledingstuk was dat het kledingstuk overhemd werd genoemd. In de begintijd dat er een hemd werd gedragen was de kleur van het onderhemd blauw en werd er de naam boezeroen aan gegeven. Een boezeroen is feitelijk een korte blauwe kiel. De kiel, meestal gemaakt van katoen of linnen, had lange mouwen. Het dragen van een boezeroen was vooral geliefd bij sjouwers, de zeeman en de ambachtslieden. De kiel had geen kraag en werd in verschillende maten gemaakt. De lichaamsbouw van mensen en zeker tussen man en vrouw, is immers vaak verschillend.

 

Het overhemd

In Nederland wordt gesproken van een overhemd, terwijl van oorsprong de naam overhemd komt van het Engelse woord “shirt”. Een shirt wordt ook wel “dress shirt” of “dress hemd” genoemd. Als er gesproken wordt van een dress hemd dan heeft men het feitelijk over een overhemd. Een overhemd wordt meestal gedragen met een stropdas en een pak, dan wel onder een kostuumjas. Een overhemd is dan ook een kledingstuk voor mannen. Mannen dragen een overhemd als kledingstuk voor afkleding van het bovenlichaam.

boordmaten overhemden

De bloes is een dames overhemd

Vrouwen dragen in de regel geen overhemd. Het met een overhemd vergelijkbare kledingstuk heet bij vrouwen bloes of ook wel geschreven als blouse. De stof van een overhemd en een bloes is vaak katoen, maar een overhemd of bloes wordt ook wel van linnen of viscose gemaakt. Soms worden overhemden of bloezen gemaakt van een combinatie van vezels. Een combinatie van vezels kan katoen of polyester zijn.

 

Boordmaat

Daar mensen verschillend van lichaamsbouw zijn, is er ook een verschil in hals dikte (nek). Het gevolg is dat er verschillende maten moeten zijn om een overhemd passend te kunnen dragen. Ook de boordkraag van een overhemd heeft daardoor verschillende maten. De maten van een boordkraag wordt de boordmaat genoemd. De maat van een boordkraag wordt echter aan de binnenkant van de kraag gemeten en is feitelijk de omtrek van de nek. Het overhemd en dus ook de kraag van het overhemd, moet passend om het lichaam zitten. Dat is vooral belangrijk omdat een overhemd als kledingstuk wordt afgemaakt met een passende stropdas. In de westerse landen wordt de maat van het overhemd bepaald door de maat van de boordkraag.

De boordmaat zelf opmeten

Een boordmaat opmeten is niet moeilijk. Zo heb je de eigen boordmaat heel gemakkelijk en vrij snel opgemeten. Het enige wat je nodig hebt is een meetlint (centimeter). Je omcirkel met het meetlint je hals over de adamsappel en meet zo de lengte van je boordmaat. Om een overhemd prettig te laten zitten, neem je de gemeten lengte met twee extra centimeters. Ook tijdens het dragen van een stropdas, maar vooral als de stropdas niet gedragen wordt, moet het aangetrokken overhemd lekker aanvoelen. De gevonden lengte van het meten van je nek is dan je feitelijke boordmaat en daarmee ook automatisch de maat van het overhemd

 

De keuze maken voor een overhemd

Als je naar je directe leefomgeving kijkt, dan kun je opmerken dat de keuze voor het juiste en bij de gelegenheid passende overhemd, een zeer serieuze zaak is. Telkens wordt bij het aankleden weer de vraag gesteld “wat is bij deze gelegenheid het best passende overhemd.” Dezelfde problematiek doet zich ook voor bij het kopen van een overhemd. Ook dan worden er vragen gesteld. Vragen als wat is het best passende overhemd voor mij en welke kleur overhemd staat mij het beste. Daarnaast zijn er vragen over de voorkeur voor de stof van het overhemd, de kleur en de styling van een overhemd, niet altijd even gemakkelijk te beantwoorden.

 

Het verschil in stijlen is vooral ontstaan doordat een overhemd niet alleen meer voor formele momenten werd gedragen. Daarna werd het overhemd al vrij snel een populair en casual herenkledingstuk. Ook zijn er geschreven en ongeschreven regels over het dragen van overhemden. Voor het kiezen van de juiste pasvorm zijn eveneens ongeschreven en geschreven regels van kracht. Er wordt geen overhemd gedragen met te lange mouwen of een niet sluitend boord. Ook teveel overhemdstof in je broek hoort niet tot de regels en de normale gebruiken bij het dragen van een overhemd.

De pasvorm van een overhemd

De vraag van iedere dag is weer: “hoe zit mijn overhemd?” Bij het aankopen van overhemden wordt er gekeken naar de overhemden die het beste bij iemand past. Zo zie je op straat bij jongeren steeds meer getailleerde overhemden. De jonge en slanke mannen dragen vaak de smalle pasvorm. Daarbij moet vooral bij het dragen er op worden gelet dat de knopen in het knoopsgat zitten en toch voldoende bewegingsvrijheid bieden. De uitstraling van een persoon wordt mede bepaald door het goed zittende overhemd. Het comfort van het goed zittende overhemd wordt verkregen door mooi rond het lichaam te sluiten en voldoende bewegingsvrijheid te bieden. Daarnaast mag het overhemd aan de beide polsen en de onderkant dat in de broek zit, niet te kort wezen. Te korte overhemden schieten, als de overhemd te kort is, bij iedere beweging uit de broek. Dit ondanks het gegeven dat er steeds meer mannen het overhemd uit de broek dragen. Tot aan de polsknik loopt de mouw van het overhemdmanchet door. De boordkraag van het overhemd dient zichtbaar mooi sluitend rond de nek te zitten. Bij een gesloten boordkraag dient een vinger nog gemakkelijk tussen de hals en de boordkraag te passen. Kan de vinger niet tussen de boordkraag en de nek gestoken worden, dan is het overhemd te klein.

 

Overigens hangt een correcte pasvorm samen met de persoonlijke voorkeur en de lichaamsbouw. De lichaamsbouw is van iedere persoon anders en dit geldt ook voor de smaak en de persoonlijke voorkeur. Iemand die een slank postuur heeft, kan de keuze maken om een slim fit pasvorm te kopen. Terwijl een persoon met een bredere lichaamsbouw, met behoefte aan een goed zittend overhemd, verschillende keuze mogelijkheden heeft. Deze kan kiezen uit een classicfit (recht), een tailored fit of slim c.q. extra slim fit (modieus getailleerd model).

 

De overhemdstof

De stof van een overhemd moet altijd een zeer goede kwaliteit hebben en daarom is steeds de vraag: “wat is een goede kwaliteit overhemdstof om een goed zittend overhemd van te maken”? Van welk materiaal overhemdstof kan een overhemd het beste gemaakt kan worden, is bij voorkeur zacht aanvoelend katoen. De eerste keuze van iedere overhemdenmaker, voor het vervaardigen van overhemden, is daarom zeer zacht aanvoelende stof van 100% katoen. Dat is dan ook de beste kwaliteit van katoen. Voor warme zomerdagen is een overhemd, die van linnen is gemaakt, beter.

 

Een andere invloed op de kwaliteit van een overhemd heeft de wijze van weven. De twill, de poplin en de visgraat zijn vormen van weven. Hierbij heeft de twill een stevige greep en een schuine lijn. Terwijl de poplin platbinding geweven wordt en daardoor zorgt voor een katoenen overhemdstof uit fijne, stevige garens en wordt gelijkmatig geweven. Een in driehoekjes lopende schuine lijnen vormen een visgraat. De visgraat is het meest bekende (keper)weefsel.

Overhemdknopen

Vroeger werden de overhemdknopen gemaakt van parelmoer of hout. De knopen van hout of parelmoer zijn onder de kenners bekend om de hardheid en de echte liefhebbers kiezen nog steeds voor het kopen van overhemdknopen van parelmoer. De parelmoer overhemdknopen zijn te herkennen aan de achterkant van de parelmoerknoop. Aan de achterkant van de parelmoerknoop zie je vaak de donkere streepjes en het materiaal van de overhemdknoop voelt ook koel aan.

 

Overhemdmaten

Het kiezen van de juiste overhemdmaat doe je door de borstlengte te meten. Ook de taille lengte is medebepalend, evenals de mouwlengte. Als deze lengtegegevens gevonden zijn, dan is het vrij eenvoudig om daarbij de juiste en de persoonlijke overhemdmaat en een goedpassend overhemd te vinden. Wel kan het voorkomen dat de verschillende fabrikanten van overhemden niet dezelfde maten hanteren. Daarom is het goed vooraf toch je maat even op te meten.

 

Overhemdmaat 37

Overhemd met boordmaat 37 heeft een borstomvang van 104 centimeter en een taille van 94 centimeter en de mouwlengte is 78 centimeter. Een overhemd van boordmaat 37 wordt ook wel met een S aangeduid.

 

Overhemdmaat 38

Overhemd met boordmaat 38 is een centimeter groter dan de 37 en heeft een borstomvang van 104 centimeter en een taille van 94 centimeter en de mouwlengte is 78 centimeter. Een overhemd van boordmaat 38 wordt ook wel met een S aangeduid.

 

Overhemdmaat 39

Overhemd met boordmaat 39 heeft een borstomvang van 112 centimeter en een taille van 102 centimeter en de mouwlengte is 80 centimeter. Een overhemd van boordmaat 39 wordt ook wel met een S aangeduid.

Overhemdmaat 40

Overhemd met boordmaat 40 is een centimeter groter dan de 39 en heeft een borstomvang van 112 centimeter en een taille van 102 centimeter en de mouwlengte is 80 centimeter. Een overhemd van boordmaat 40 wordt ook wel met een M aangeduid.

 

Overhemdmaat 41

Overhemd met boordmaat 41 heeft een borstomvang van 120 centimeter en een taille van 110 centimeter en de mouwlengte is 82 centimeter. Een overhemd van boordmaat 41 wordt ook wel met een L aangeduid.

 

Overhemdmaat 42

Overhemd met boordmaat 42 is een centimeter groter dan de 41 en heeft een borstomvang van 120 centimeter en een taille van 110 centimeter en de mouwlengte is 82 centimeter. Een overhemd van boordmaat 42 wordt ook wel met een L aangeduid.

 

Overhemdmaat 43

Overhemd met boordmaat 43 heeft een borstomvang van 130 centimeter en een taille van 120 centimeter en de mouwlengte is 84 centimeter. Een overhemd van boordmaat 43 wordt ook wel met een XL aangeduid.

Overhemdmaat 44

Overhemd met boordmaat 44 is een centimeter groter dan de 43 en heeft een borstomvang van 130 centimeter en een taille van 120 centimeter en de mouwlengte is 84 centimeter. Een overhemd van boordmaat 44 wordt ook wel met een XL aangeduid.

 

Overhemdmaat 45

Overhemd met boordmaat 45 heeft een borstomvang van 130 centimeter en een taille van 120 centimeter en de mouwlengte is 64 centimeter. Een overhemd van boordmaat 45 wordt ook wel met een XXL aangeduid.

 

Overhemdmaat 46

Overhemd met boordmaat 46 is een centimeter groter dan de 45 en heeft een borstomvang van 130 centimeter en een taille van 120 centimeter en de mouwlengte is 64 centimeter. Een overhemd van boordmaat 46 wordt ook wel met een XXL aangeduid.

 

Overhemdmaat 47

Overhemd met boordmaat 47 heeft een borstomvang van 154 centimeter en een taille van 150 centimeter en de mouwlengte is 64 centimeter. Een overhemd van boordmaat 47 wordt ook wel met een 3XL aangeduid.

 

Overhemdmaat 48

Overhemd met boordmaat 48 is een centimeter groter dan de 47 en heeft een borstomvang van 154 centimeter en een taille van 150 centimeter en de mouwlengte is 64 centimeter. Een overhemd van boordmaat 48 wordt ook wel met een 3XL aangeduid.

 

Overhemdmaat 49

Overhemd met boordmaat 49 heeft een borstomvang van 166 centimeter en een taille van 162 centimeter en de mouwlengte is 64 centimeter. Een overhemd van boordmaat 49 wordt ook wel met een 4XL aangeduid.

Overhemdmaat 50

Overhemd met boordmaat 50 is een centimeter groter dan de 49 en heeft een borstomvang van 166 centimeter en een taille van 162 centimeter en de mouwlengte is 64 centimeter. Een overhemd van boordmaat 50 wordt ook wel met een 4XL aangeduid.

 

Overhemdmaat 51

Overhemd met boordmaat 51 heeft een borstomvang van 178 centimeter en een taille van 174 centimeter en de mouwlengte is 64 centimeter. Een overhemd van boordmaat 51 wordt ook wel met een 5XL aangeduid.

 

Overhemdmaat 52

Overhemd met boordmaat 52 is een centimeter groter dan de 51 en heeft een borstomvang van 178 centimeter en een taille van 174 centimeter en de mouwlengte is 64 centimeter. Een overhemd van boordmaat 52 wordt ook wel met een 5XL aangeduid.

Gelegenheden en het (over)hemd

Het aankleden van een man, maar ook van een vrouw, wordt afgemaakt door de uitstraling van de aangetrokken kleding. Daarom hebben de meeste mensen voor elke gelegenheid wel een passend kledingstuk. Indien er niets gepast gevonden kan worden in huis, dan wordt het kledingstuk wel geleend of nieuw gekocht. Zo hebben de meeste personen meestal wel de kans en de mogelijkheid om een passend type shirt of overhemd aan te doen. De meest voorkomende stijlen zijn in de meeste kledingkasten wel te vinden.

T-shirt

De beste en meest echte modeklassieker is het T-shirt. Het T-shirt heeft zijn naam te danken aan de vorm van het T-shirt. Het T-shirt lijkt, opengelegd op het bed, net op een T. De meest voorkomende vorm bij een T-shirt van de hals is een v-vorm of de ronde hals. Daarnaast is een echt T-shirt te herkennen aan het feit dat er vrijwel nooit onder de oksels een naad zit. Deze zijn meestal rondgebreid. Het naadloze T-shirt is een overblijfsel uit de tijd dat T-shirt nog als ondershirt door de mannen en de vrouwen werd gebruikt.

 

Poloshirt

Een poloshirt lijkt op een T-shirt, maar aan het begin van onze twintigste eeuw was het Rene Lacoste die toen voor de eerste keer een poloshirt aan had getrokken. Een poloshirt werd en wordt vooral gebruikt in een sportieve context. Het poloshirt is in de loop der jaren uitgegroeid tot een veel voortkomend kledingstuk in de straat. Ralph Lauren maakte vervolgens van de poloshirt een succes. Het poloshirt, die ook wel gewoon polo wordt genoemd, heeft redelijk korte en ook geribde mouwen. Daarnaast heeft een poloshirt een kraag die knoopjes heeft.

Poloshirts van Lacoste

 

Ondershirt

In de loop der jaren is het ondershirt een functioneel kledingstuk geworden. Het ondershirt wordt aangetrokken en is speciaal bestemd en daarvoor ook bedoeld om de transpiratie van de drager in het ondershirt op te nemen. Door het opnemen van transpiratie, blijft de normale en overige kledingstukken vrij van zweetplekken. Een andere belangrijke functie van het ondershirt is de afgifte van warmte. Door de afgifte van warmte blijft het lichaam zijn temperatuur houden.

Henley-shirt

De meest onbekende variant van alle varianten T-shirts is de Henley-shirt. Het Henley-shirt heeft één tot vijf knopen en is mede daardoor een zeer unieke variant van de bekende T-shirts. Het Henley-shirt is vooral aantrekkelijk bij mannen en daarnaast ook erg populair door te dragen, door zijn zeer unieke uitstraling.

 

Casual overhemd

De formele overhemden zijn te herkennen aan de mindere flexibiliteit van de stof en daarmee wordt ook het grote verschil, dat er is tussen de casual overhemden en de formele overhemden, zichtbaar en voelbaar. Door de losse pasvorm en de zeer flexibele stof waarvan een casual overhemd is gemaakt, is een casual overhemd voor veel dragers in hun vrij tijd een aantrekkelijk kledingstuk. De aantrekkelijkheid wordt vergroot omdat dit kledingstuk ook niet in de broek hoeft te zitten. Het casual overhemd is er juist voor bedoeld om buiten de broek gedragen te worden. De casual overhemden zijn daarom voor de informele gelegenheden in vele verschillende designs en ook in diverse kleuren verkrijgbaar.

 

Het formele overhemd

Ondanks het gegeven dat overhemden vaak in alle situaties kan en mag worden gedragen, blijft een formeel overhemd het kledingstuk voor formele bijeenkomsten en het formele overhemd is daarnaast ideaal te combineren. Een formeel overhemd wordt heel vaak gecombineerd met de colbert, de pullover en/of de stropdas. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat bij formele aangelegenheden het dragen van formele overhemden regelmatig als dresscode wordt benoemd en daarnaast moet het kledingstuk bij het dragen helemaal kreukvrij zijn. Bij het dragen van formele overhemden is de pasvorm essentieel voor het formele overhemd en in het bijzonder voor zeer formele en voor de gesprekspartner spannende gelegenheden en omstandigheden.

Populariteit van overhemden

Het valt in het straatbeeld op dat het dragen van overhemden in de samenleving steeds populairder wordt. Het gevolg hiervan is dat ook de markt op deze ontwikkeling handig inspeelt. Vroeger was er maar één kleur overhemd waar je vroeger uit kon kiezen, maar nu zijn er overhemden in een bepaalde maat en niet alleen meer in het wit of blauw, maar heeft de overhemdenmarkt zich ontwikkeld en uitgebreid met zeer prachtige en zeer geilde patronen en pasvormen en daarnaast zijn er modebewuste merken op overhemdengebied op de markt gekomen. Een aantal bekende overhemdmerken met hun specifieke kwaliteiten worden benoemd. Vooral in de hoop dat een zoektocht naar een perfect overhemd daardoor gemakkelijker wordt.

 

Een Olymp overhemd

Een Olymp overhemd staat voor de momenten dat er succes is, er geluk in het leven is en er een tevredenheid is. Dus in die toestanden waar iedere man wel in zou wil zijn. Je zou kunnen zeggen dat de man in een situatie is die voor hem zeer exclusief is en waar extra aandacht voor de kleding een logisch gevolg van en voor is.

Een Circle of Gentlemen overhemd

Circle of Gentlemen overhemden worden gemaakt in Italië van een zeer hoge kwaliteit katoen en zijn tevens beschikbaar in de verschillende dessins en in unieke, leuke en mooie modieuze, met een eigentijds karakter, ontworpen variaties.

 

Het Profuomo overhemd

Het Nederlandse Profuomo overhemd weet de traditionele methodes zeer goed te combineren met de aanwezige technologieën en speelt tevens in op de ontwikkelingen van de toekomst en de interesses van de moderne man.

 

Het Ledub overhemd

De trends overhemden van Ledûb zijn met een motto gemaakt. Het motto is: “elk overhemd moet een kunstwerk zijn”.

Een Eton overhemd

Het Zweedse Eton overhemd is van Zweedse origine en ontleent de naam aan het Engelse Etoncollege.

 

De overige overhemdmerken

Ook andere overhemdmerken zijn de moeite waard om te bekijken.